#2023 Kiezen voor geluk!

Vrijdag 23 december: De laatste schooldag van het kalenderjaar. Het jaar afsluiten met collega’s, volledig in de glitters. Want tja… als het thema ‘kerstig’ (foute kersttrui of glitters) is dan gaat mijn carnavals-hart sneller kloppen. Dus op naar de action. Glitters, kwasten en vaseline halen. Want vaseline was ‘het’ plakmiddel om glitters op de huid vast te zetten. Een klein postertje in de docentenkamer en een berichtje via Teams naar de collega’s zorgden ervoor dat het grootste deel van de collega’s bij mijn (en inmiddels dat van @jennyvandelaar) ‘DIY glitter-atelier’ binnen stapten. Een knipoog naar mijn Creative Lab (lees hiervoor mijn vorige blog ‘kauwende kamelen’). Dank @benjaminjansen voor het voortouw nemen met de ‘glitterbaard’. 

 

Na het ‘glitteren’ was het tijd voor een ‘stukje geluk’. De lezing van Merijn Ruijs zette mij aan het denken. Soms moet je dingen die je spannend vind gewoon proberen om er beter in te worden. En toevallig was deze vrijdag 23 december voor mij een perfect voorbeeld…

 

Eerder die week vroeg onze directeur @margreettoonen of ik de prijs voor foutste kersttrui en meeste glitters uit wilde rijken. Mijn gevoel riep heel hard ‘Neeee’, want ‘straks denken collega’s dat ik dit echt niet kan, of vinden ze dat ik het niet goed doe’. Maar mijn ratio zei op dat moment ‘Ja’. Ik besefte die vrijdagochtend dat dit zo’n Merijn Ruijs-momentje was. Soms moet je het gewoon doen! En zo geschiede: 

 

Vooraf at ik met moeite een half broodje en een klein rood wijntje. Met nog wat korte tips van @carolaskornja over microfoon-gebruik en persoonlijke fotograaf @lindaverpalen (want ook wel handig voor mijn PDG) voor mijn neus stak ik van wal.

 

Mijn verhaal begon over mijn zenuwen, een linkje over ‘gewoon durven en doen’ naar de presentatie van Merijn Ruijs eerder die dag en via een lesson-up momentje kon ik dan eindelijk de prijzen uitreiken. Met behulp van de twee belangrijke vragen (wie heeft de foutste kersttrui en de meeste glitters) belandde ik dan toch echt bij het einde van dit spannende moment. Het was gelukt! En HOE! Wat was (en ben) ik trots. 

 

Dat tweede wijntje ging er vervolgens prima in en ook nog een extra broodje en wrap. Na een gezellige borrel in onze eigen brasserie Reduit, vertrokken we met een kleiner clubje richting stad.

 

Een gezellige middag/avond volgde, met halverwege een ouderwetse pita-kaas. Rond 21 uur vertrok ik met de bus richting huis. Mijn leven als mama van 2 boys gaat namelijk gewoon door, zenuwen of niet, spanning of niet, je gelukkig voelen of niet, de volgende ochtend staan er weer twee blije koppies aan het bed. En dat is toch het ultieme echte geluk? 

 

In het nieuwe jaar gaan we verder met de PDG, daar heb ik ontzettend veel zin in. Op eerste kerstdag kwam de volgende quote op Facebook voorbij: ‘Happiness is a choice, not a result. Nothing will make you happy until you choose to be happy. No person will make you happy unless you decide to be happy. Your happiness will not come to you. It can only come from you’. 

 

Voornemens? Ik doe er nooit echt aan. Maar in 2023 ga ik absoluut meer kiezen voor geluk. Dingen doen waar ik echt blij van word. Tijdens de laatste PDG-bijeenkomst lagen er placemats op tafel tijdens de lunch met diverse vragen. Ik ging bij deze vraag zitten: 'wat wil je ooit nog eens doen?' Mijn antwoord? Een kinderboek helemaal zelf schrijven en illustreren. En dan misschien wel over het kiezen voor geluk. Hoe mooi zou dat zijn? En dan is de cirkel mooi weer rond! 

 

Volgens Eckhart Tolle (jup, ook een beetje filosofie in deze meid) is het woord 'kiezen' echter een favoriete New Age term. Want het klopt in de context niet helemaal. Het is misleidend om te zeggen dat iemand die een disfunctionele relatie of andere negatieve situatie in zijn of haar leven 'gekozen' heeft. Keuze impliceert bewustzijn - een hoge mate van bewustzijn. Zonder dat heb je geen keus. Keuze begint op het moment dat je je ont-identificeert van de geest en geconditioneerde patronen, het moment dat je aanwezig wordt. Totdat je dat punt bereikt, ben je bewusteloos, spiritueel gezien. Dit betekent dat je gedwongen bent om op bepaalde manieren te denken, te voelen en te handen volgens de conditionering van je geest. 

 

Terug naar 'de voetjes' op de grond. In bovenstaand voorbeeld heeft het dus niet perse met echt kiezen te maken, ik bedoel met kiezen dat dat wat je aandacht geeft groeit. Geef geluk meer aandacht en je 'ziet' en 'voelt' meer geluk. 

 

Ik wens dus toch iedereen de kracht om te kiezen voor geluk in 2023! Kies je mee? 🍀