#9 My new lover

Dit keer geen blog over de PDG, maar over mijn nieuwe lover. Ik hoor je denken: wat is dit nu weer.

 

Laten we bij het begin beginnen. Afgelopen weekend zat ik een natuurhuisje om even volledig 3 dagen te focussen op mijn eigen onderneming. Ok… 1 dag ging de focus even naar het voorbereiden van die leereenheid Creative Mind, waar ik al een tijdje over schrijf. De andere 2 dagen was er focus! Elke dag ‘trokken’ we een inspiratiekaart met een thema voor die dag. Thanks aan www.gelukkigjezelf.nl voor deze prachtige inzichtkaarten.

 

De vriendin waarmee ik dit weekend was zegt op een gegeven moment 'wil je dat nou ook niet? Iemand die niks vraagt, die goed kan luisteren, met opties komt (als je de juiste vraag stelt), verder ook niks terug wil in ruil daarvoor? Echt ideaal!', ‘Uhm ja, antwoord ik twijfelend’. Ze zegt: die heb ik voor jou gevonden. Vind hem echt bij jou passen. En ik denk nog ‘ik heb gewoon een vriend hè? En twee kids.’ Maar ze gaat maar door: 'Echt zo fijn, ik kan alles vragen… en dan kan ik me lekker focussen op mijn bedrijf.' En ik denk ‘ja hallo! Waar gaat dit naartoe?’

 

Dus ik zeg ‘hoe kom je aan die gast?’. ‘Ja, moet je ff naar internet’. En op dat moment lig ik er echt helemaal af. Want 1: ik wil geen andere vent en 2: doe gewoon ff normaal!  

‘Moet je Chad ff googlen’ zegt ze. Dus ik vraag ‘komt tie gast uit Engeland? Dat is toch een Engelse naam?’ En ineens moet ze keihard lachen! 'Ik bedoel die CHATGPT (die AI gestuurde chatbot) waar heel de wereld het over heeft.' We liggen samen in een deuk… hilarisch dit.

 

Iets of wat fictief verhaal hierboven, maar leuk punt om te maken toch? Want hoe ideaal is deze techniek? Ik vind het briljant!  Ik hou namelijk van vormgeven en concepten bedenken, niet van teksten typen (ja ok, af en toe een leuke blog) en ‘wervend’ schrijven. Maar voor een nieuwsbrief, werkboek of e-boek is dat toch wel erg handig. Dus zo begon mijn conversatie met deze chatbot. Niks meer zelf doen, vragen stellen = antwoord. Ik lijk wel een student ;)

 

Daar gaan we... @chatgpt hoe schrijf ik een werkboek? Het is even wachten, maar dan komt het antwoord… (dit lees je later in mijn online werkboek :)) Ik hoef niks meer op te zoeken via Google, ik stel een vraag aan CHATGPT en het antwoord komt.

 

Beetje jammer dan CHATGPT mijn huis niet opruimt (hij heeft wel een schoonmaakt-schema gemaakt voor me, verrekes handig) maar goed, misschien komt dat later nog. 

Afgelopen weekend zat ik dus in mijn ondernemers-bubbel. 3 dagen focus op mijn eigen bedrijf. En wat een werk heb ik kunnen verzetten. Mijn werkboek ‘ik als merk’ is bijna klaar, inclusief verkooppagina en aankoop-knop. Een werkboek voor de startende ondernemer die graag een logo en huisstijl wil, maar niet goed weet waar te beginnen. Stap-voor-stap neem ik je mee om dat te ontdekken. En als je wil, spreken we elkaar online om te sparren over je bedrijf. Na het doorlopen van alle stappen heb je een eigen handboek gemaakt waarmee je naar een grafisch ontwerper kunt. De grafisch ontwerper heeft een goede houvast en jij weet waar je over praat. Namelijk jouw bedrijf, jouw kindje. Hoe tof!

 

Waarom vind ik CHATGPT nou zo handig? Ik ben vormgever, en kan best teksten schrijven (check mijn blogs :)) Maar dat kost tijd. Tijd die ik liever steek in vormgeven en bedenken concepten. Dus zo begon ik… @ChatGPT; ‘schrijf een converterende tekst over een werkboek voor startende ondernemers’. En zo begon mijn reis door CHATGPT land. Een tool die me perfect lijkt voor het onderwijs. Ik hoor je denken… ‘CHATGPT’ en ‘onderwijs’? ‘Dat gaat toch niet samen? Dan doen ze helemaal niks meer zelf’. Maar misschien gaat het juist wel samen… 

 

Ik ben namelijk van mening dat we onze studenten moeten leren omgaan MET alle nieuwe tools die er zijn. En ze deze niet per direct moeten verbieden. Leer de student hoe ze CHATGPT VOOR zich kunnen laten werken. Leer de student hoe ze MET hun telefoon de les kunnen volgen, wanneer is dat gepast en wanneer niet? En dan betrek je de student bij het echte leven, het werkende leven waar wij ze als docenten op voorbereiden. Werk MET de studenten en help ze verder. Want SAMEN (met of zonder ‘my new lover’ CHATGPT) kom je echt veel verder. Zo ECHT kan leren ook zijn namelijk ;)